IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

01.

veljača 2024.

Svjetski dan vlažnih staništa

Image

Sutra, 2. veljače 2024. godine, obilježava se Svjetski dan vlažnih staništa.

Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače, na dan kada je 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o zaštiti vlažnih područja od međunarodnog značaja. Ramsarska konvencija obvezuje svaku zemlju potpisnicu na opće očuvanje vlažnih staništa na vlastitom teritoriju i predstavlja okvir za međunarodnu suradnju u zaštiti i održivom korištenju vlažnih staništa. Do sada joj je pristupilo 172 zemlje članice, koje su čak 2435 područja proglasila vlažnim područjima od međunarodnog značaja i koja ukupno zauzimaju površinu od 254 685 425 hektara.

Hrvatska je potpisnica Ramsarske konvencije od 1991. godine, a na Ramsarskom popisu su parkovi prirode Kopački rit, Lonjsko polje i Vransko jezero, te Posebni ornitološki rezervat Crna Mlaka kod Jastrebarskog i Delta Neretve.

Ove godine Svjetski dan vlažnih staništa se obilježava pod motom Vlažna staništa – dobrobit za čovječanstvo.

Iako prekrivaju svega 6% Zemljina kopna, vlažna staništa imaju izuzetnu ulogu u opskrbi vodom i hranom, pročišćavanju vode i obrani od poplava. Ublažavaju učinke klimatskih promjena vežući ogromne količine ugljikovog dioksida u svom sedimentu, a čak 40% dosad opisanih biljnih i životinjskih vrsta vezano je uz vlažna staništa. Vlažna staništa su najugroženiji ekosustavi na zemlji, nestaju tri puta brže od šuma. U posljednjih 50 godina izgubljeno je 50% svih vlažnih staništa u svijetu. Zbog svega toga potrebno je uložiti sve kapacitete kako bi očuvali i obnovili vlažna staništa.

Vrijednost vlažnih staništa vezana je i uz obnavljanje zaliha podzemnih voda, očuvanje prirodnih obala, zadržavanje hranjivih tvari i sedimenata i pročišćavanje vode. Ona pružaju i velike mogućnosti za razvoj turizma i rekreacije. Zbog česte prisutnosti čovjeka, danas predstavljaju i iznimnu kulturno – tradicijsku vrijednost.

Osim za životinjske i biljne vrste, vlažna područja imala su značajnu ulogu u razvoju ljudske civilizacije, o čemu svjedoči činjenica da su se prve civilizacije razvile upravo u dolinama rijeka i poplavnim ravnicama.

Vlažna staništa su ključna za očuvanje bioraznolikosti – ona su temelj održive budućnosti za ljude i prirodu.