IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

31.

srpanj 2024.

Svjetski dan rendžera

Image

Dan posvećen svim rendžerima i njihovoj ulozi u zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine obilježava se svake godine 31. srpnja kao Svjetski dan rendžera.

Ideja o Svjetskom danu rendžera potekla je od Međunarodne federacije rendžera (IRF), neprofitne organizacije osnovane s ciljem podizanja svijesti i podrške rendžerima u očuvanju našeg prirodnog i kulturnog naslijeđa. IRF je osnovan 1992. godine, a jedna od članica federacije je i udruga Hrvatski rendžer koja okuplja čuvare prirode iz zaštićenih područja cijele Republike Hrvatske. Udruga Hrvatski rendžer promiče razvoj i unapređenje struke čuvara prirode u Republici Hrvatskoj, ali se i povezuje sa srodnim strukovnim udrugama u Europi i svijetu.

U Republici Hrvatskoj rendžeri se nazivaju čuvarima prirode i oni vrše neposredni nadzor u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000, a zaposleni su u javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode ili zaštićenim područjima županija. Posao čuvara prirode je složen jer zahtijeva različite vještine i znanja. Čuvari prirode moraju poznavati i ispravno tumačiti niz zakona, ali i propise koji pojašnjavaju međunarodni kontekst zaštite prirode, strateški okvir, mehanizme zaštite prirode, zaštitu vrsta i stanišnih tipova, zaštitu područja i ekološke mreže Natura 2000 te upravljanje zaštićenim područjima, a na terenu surađuju s komunalnim redarima općina i gradova, Policijskim upravama, Inspekcijom zaštite prirode i okoliša, kao i građevinskom, šumarskom, lovnom, ribolovnom i vodopravnom inspekcijom.

Ako u zaštićenom području ili području ekološke mreže čuvar prirode zatekne osobe koje svojim djelovanjem štete prirodi, čuvar prirode ima pravo i obvezu poduzeti sve potrebne mjere s ciljem sprječavanja štetnih utjecaja na prirodu, od identifikacije osobe do podnošenja kaznene prijave, a sve u skladu s odredbama Zakona o zaštiti prirode.

Većinu vremena čuvari prirode provode na terenu, u prirodi u kojoj se suočavaju s brojnim izazovima i različitim uvjetima prilikom obavljanja poslova iz svoje nadležnosti, a često i negativnim stavovima pojedinaca. Uloga čuvara prirode temelji se na suradnji sa svim dionicima u smislu zajedničkog doprinosa zaštiti prirode jer čuvari prirode kao pojedinci ne mogu samo vlastitim naporima doprinijeti očuvanju prirode.

Sustav zaštite prirode ne bi bio smislen bez čuvara prirode!