IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

08.

kolovoz 2024.

Projekt LIFE RESTORE for MDD: Završen Kamp za mlade rendžere

Image

Danas u poslijepodnevnim satima, podjelom diploma za uspješno završen program Kampa za mlade rendžere i spuštanjem zastave kampa, Virovitičko-podravska županija je dobila 32 mlada rendžera, buduća čuvara prirode u sklopu realizacije projektnih aktivnosti Javne ustanove kroz realizaciju velikog europskog Life projekta Preserving and restoring floodplain forest habitats along the Mura-Drava-Danube rivers, LIFE22-NAT-AT-LIFE RESTORE for MDD, akronima LIFE RESTORE for MDD.

Diplome su im uručili glavni čuvar prirode JU Priroda VPŽ Vladimir Ajhler, čuvar prirode I Karlo Fičko, voditelj bio istraživačke stanice Vladimir Juhaz, viša stručna suradnica – interpretatorica zaštićenih dijelova prirode Dora Šušak Kereta i ravnateljica JU Tatjana Arnold Sabo.

Program koji su mladi rendžeri uspješno savladali, prvog dana je obuhvaćao podjelu opreme i podizanje zastave kampa, upoznavanje sa postavom i sadržajima Posjetiteljskog centra Dravska priča, prezentaciju o zaštićenim područjima prirode VPŽ i poslovima rendžera, vožnju biciklima uz rijeku Dravu i upoznavanje sa biološkom raznolikosti područja, radionicu u suradnji sa HGSS-om o tome kako se ponašati u prirodi na siguran način, kako koristiti potražne pse u potrazi za unesrećenima i kako im pružiti prvu pomoć, likovne radionice u suradnji sa Kreativnom udrugom Unikat, kao i upoznavanja sa mitovima i legendama o silama prirode i čitanjem legende o Bugi i Janu uz logorsku vatru.

Drugog dana, polaznici kampa posjetili su lokaciju Orlovo selište u općini Lukač, na kojoj će se provoditi glavne projektne aktivnosti Javne ustanove u suradnji sa Hrvatskim vodama u sklopu provedbe projekta LIFE RESTORE for MDD. Upoznali su se sa brojnim biljnim i životinjskim vrstama koje nalazimo na tom području kao i sa ciljevima projekta, posjetili su i Centar za posjetitelje Križnica, a terenski dio su završili u Konjičkom klubu DANArab u Vukosavljevici, gdje su se upoznali za uzgojem i njegom konja i prošli malu školu jahanja. Program drugog dana je završio u Posjetiteljskom centru Drvaska priča, radionicom o postavljanju foto zamki i promatranjem zvjezdanog neba teleskopom.

Program trećeg dana započeo je prezentacijom o Rezervatu biosfere Mura – Drava - Dunav, nastavljen je obilaskom poučne staze, promatranjem ptica i prikupljanjem uzoraka koji su promatrani u bio istraživačkoj stanici posjetiteljskog centra pod lupama i mikroskopima. Paralelno sa aktivnostima u bioistraživačkoj stanici, čuvari prirode su prezentirali polaznicima kampa što su sve do sada snimile foto zamke. Program je završio provjerom usvojenih znanja i zabavnim igrama sudionika u perivoju Posjetiteljskog centra Dravska priča.

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije. Međutim, izraženi stavovi i mišljenja pripadaju samo autoru(ima) i ne odražavaju nužno stavove Europske unije ili CINEA-e. Za njih se ne mogu smatrati odgovornima ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje potporu.