IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

20.

studeni 2023.

Projekt DRAVA LIFE: Svečanost povodom početka radova na obnovi rijeke Drave

Image

U petak, 17. studenog 2023. godine, u Legradu je održana svečanost obilježavanja i press konferencija povodom početka radova obnove rukavca rijeke Drave na kojem su sudjelovali predstavnici projektnog tima – Hrvatske vode, WWF Austrija, Zeleni Osijek, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije i ostali gosti.

Nakon uvodnih govora potpredsjednika Općinskog vijeća općine Legrad, Igora Horvata, direktora Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu, Hrvatske vode, Milana Reze, ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije,  Željke Kolar i zamjenika župana Koprivničko-križevačke županije, Ratimira Ljubića, rezultate projekta, radove restauracije, dosadašnja postignuća i planove za naredni period prezentirali su Jasmin Sadiković, udruga Zeleni Osijek, Igor Tošić, Hrvatske vode, i Tanja Nikowitz, WWF Austria.

U nastavu je uslijedio terenski obilazak i svečano obilježavanje početka radova na lokaciji rukavca rijeke Drave kod Legrada, prvoj od ukupno šest lokacija obnove jedinstvenog ekosustava rijeke Drave.

Projekt DRAVA LIFE – Integrirano upravljanje rijekama primjenjuje inovativni pristup upravljanju rijekama i cilj mu je stvoriti primjer najbolje prakse za obnovu rijeka u Hrvatskoj i regiji. Glavni je cilj projekta poboljšati ekosustave rijeke Drave u Hrvatskoj, što će se postići provedbom aktivnosti za restauraciju/obnovu rijeke u suradnji s nadležnim tijelima iz područja upravljanja vodama i zaštite prirode i nevladinim organizacijama. Aktivnosti obnavljanja bit će od neizmjerne koristi za ugrožena staništa i vrste u Natura 2000 područjima i pridonijet će boljoj zaštiti od poplava u naseljenim područjima uz rijeku Dravu te će povećati rekreacijsku vrijednost područja za lokalno stanovništvo.