IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

15.

listopad 2024.

Održan XVIII. Skup stručnih službi sektora zaštite prirode RH

Image

Proteklog tjedna, od 9. do 11. listopada 2024. godine u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije i Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, u Biogradu na moru održan je  XVIII. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i/ili drugim zaštićenim dijelovima prirode.

Nakon pozdravnih riječi organizatora, Aljoše Duplića, ravnatelja Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, i Šime Mršića, ravnatelja JU PP Vransko jezero, Skup je otvorio Željko Vuković, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Uslijedilo je predstavljanje PP Vransko jezero, koji ove godine slavi 25 godina od proglašenja, novosti u sektoru, predstavljanje novog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, kao i aktualni sat.

Tema ovogodišnjeg Skupa su bile klimatske promjene i njihov utjecaj na sektor zaštite prirode.

Na Skupu su sudjelovali i djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije – ravnateljica Tatjana Arnold Sabo i biolozi Vladimir Juhaz, Voditelj bioistraživačke stanice, i Karlo Fičko, Čuvar prirode I.

Drugoga dana Skupa, Karlo Fičko je predstavio projekt Ružičaste zloćke i do sada odrađene aktivnosti u provedbi ovog projekta kojim JU VPŽ suzbija 2 strane invazivne vrste – pravu svilenicu i žljezdasti nedirak. U poslijepodnevnim satima, organiziran je terenski obilazak 3 info točke PP Vransko jezero – Prosika, Crkvine i vidikovac Kamenjak. U neformalnom večernjem programu, organiziran je Pub kviz, u kojem su djelatnici JU VPŽ „pojačani“ sa Mirnom Mazija iz Udruge Tragus, osvojili 2. mjesto.

Trećeg dana, Skup je nastavljen prezentacijama različitih projekata i aktivnosti djelatnika sektora zaštite prirode, a Vladimir Juhaz je predstavio novoustrojenu Službu pripravnosti u JU VPŽ.