IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

19.

travanj 2024.

Dan planeta Zemlja

Image

Svake godine, 22. travnja u više od 180 zemalja svijeta obilježava se Dan planeta Zemlja, a u Republici Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990. godine s ciljem zaštite prirodnih resursa našeg planeta i upozoravanja na opasnosti koje prijete životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Globalne koncentracije ugljičnog dioksida, metana i dušikovog oksida, 3 najznačajnija staklenička plina, prošle su godine ponovno dosegnule rekordnu razinu. Antarktika je doživjela nevjerojatan porast temperature. Sve to povećava zabrinutost oko alarmantne stope kojom globalno zagrijavanje utječe na naš planet.

Plastika ozbiljno ugrožava napore da se zadrži porast globalne temperature ispod 1,5°C, budući da se staklenički plinovi (GHG) emitiraju tijekom cijelog životnog ciklusa plastike.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlja je Planet protiv plastike. Prema podacima ERTHDAY.ORG-a proizvodnja plastičnog materijala nije samo ekološki problem, već predstavlja i ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju. Dok se plastika razgrađuje u mikroplastiku, oslobađaju se otrovne kemikalije koje dolaze u našu hranu i izvore vode, te cirkulira kroz zrak koji udišemo. Proizvodnja plastike narasla je na više od 380 milijuna tona godišnje, a u posljednjih 10 godina proizvedeno je više plastike nego u cijelom 20. stoljeću. 

Za Dan planeta Zemlja 2024. godine, EARTHDAY.ORG je pokrenuo akciju ukidanja plastike za dobrobit zdravlja ljudi i planeta, zahtijevajući smanjenje proizvodnje sve plastike za 60% do 2040. godine.

U skladu sa temom ovogodišnjeg Dana planeta Zemlja, ovog vikenda, staklene boce za vodu, možete nabaviti po promotivnim cijenama u Posjetiteljskom centru Dravska priča i Centru za posjetitelje Križnica.

  • Dan planeta Zemlja

  • Dan planeta Zemlja