IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

26.

listopad 2019.

-Završio 13. Skup stručnih službi sektora zaštite prirode Republike Hrvatske

Image

Od 23. do 25. listopada 2019. godine grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija bili su mjesto nacionalnog godišnjeg okupljanja stručnjaka sektora zaštite prirode. Organizatori Skupa bili su Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, uz potporu grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

Skup stručnih službi započeo je obraćanjem sudionicima Aljoše Duplića, voditelja Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike i ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjane Arnold Sabo, u ime organizatora.

Svečanosti otvaranja 13. Skupa stručnih službi nazočili su gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, koji su se obratili sudionicima 13. Skupa prigodnim govorima, a 13. Skup stručnih službi službeno je otvorio Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra u  Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Okupljeni predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, nacionalnih parkova i parkova prirode, predstavnici županijskih, gradskih i općinskih javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim prirodnim vrijednostima i njihovi gosti iz sektora i institucija povezanih sa zaštitom prirode, kao i nevladinih organizacija, imali su se priliku upoznati sa zakonodavnim novostima, dostignućima sudionika u upravljanju zaštićenim područjima prirode, razmijeniti svoja znanja i iskustava, ali i probleme u radu i načine njihovog rješavanja.

Tokom 3 dana trajanja Skupa, održano je 25 prezentacija sa prilikom da sudionici postave dodatna pitanja izlagaču, ali i izraze svoja mišljenja i iskustva o prezentiranoj temi.

Kao i svake godine, domaćin Skupa imao je priliku okupljenim sudionicima predstaviti zaštićena područja kojima upravlja, tako da je prvog dana trajanja Skupa u večernjim satima u suradnji sa Gradskim muzejem Virovitica i Turističkim uredom grada Virovitice organiziran obilazak obnovljenog dvorca i parka u Virovitici. Drugog dana, tokom poslijepodneva i večeri, u dvije grupe zbog velikog broja sudionika, organiziran je obilazak obnovljenog dvorca i parka u Suhopolju te Informativno edukativnog centra-hostela Dravska priča u Noskovcima, u suradnji sa Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije i Virovitičko-podravskom županijom.

13. Skup stručnih službi završio je sa željom sudionika da se organizacija ovakvih okupljanja nastavi i slijedećih godina.