IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

29.

svibanj 2018.

-Započelo terensko istraživanje strogo zaštićene Natura 2000 vrste ribe crnka ( Umbra crameri) na području Virovitičko-podravske županije

Image

U sklopu projektne aktivnosti projekta „Prekogranični program upravljanja planiranim pentalateralnim Rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav pod zaštitom UNESCO-a“, akronim projekta: coop MDD, započelo je terensko istraživanje strogo zaštićene Natura 2000 vrste ribe crnka (Umbra crameri) na području Virovitičko-podravske županije.

Terensko istraživanje provedeno je na području općina  Čađavica, Sopje, Gradina, Suhopolje i Lukač te su zabilježena i potencijalna nalazišta .

Uzorkovanja (izlov ribe) obavljana su elektroagregatom, a nakon prestanka omamljenosti ribe su vraćene u vodotok. Mjestimično je utvrđivan i floristički sastav vodene vegetacije nalazišta. Provedeno istraživanje rezultiralo je utvrđivanjem prisutnosti vrste crnka (Umbra crameri) na 4 lokaliteta.

U kanalima na području općine Čađavica i Sopje utvrđena je prisutnost drugih vrsta riba: klen, klenić, bodorka, uklija, vijun, gavčica, krkuša i  glavoč.

U obodnom kanalu kod naselja Gaćište, ulovljeno je 10 jedinki vrste crnka što je označeno kao značajna populacija, na 2 lokacije u kanalu kod naselja Rušani (kanal Krešimirovac) gdje su na  prvoj lokaciji ulovljene  3 jedinke, a na drugoj lokaciji 1 jedinka, te u obodnom kanalu kod naselja Veliko Polje gdje je ulovljena 1 jedinka . U tijeku spomenutog razdoblja uzorkovanja su obavljena na još  vodotokova, ali bez uspjeha.

Istraživanja se nastavljaju…..