IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

11.

veljača 2023.

-U Podravlju obilježena 12. obljetnica proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava

Image

Jučer, 10. veljače 2023. godine, u Edukacijsko-posjetiteljskom centru Podravlje kod Osijeka, u organizaciji Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije i Hrvatskih šuma, obilježena je 12. obljetnica proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava.

Na obljetnici su sudjelovali predstavnici Osječko-baranjske županije, Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, Ministarstva unutarnjih poslova, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Osječko-baranjske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, predstavnici nevladinih udruga i medija.

Pozdravnim riječima prisutnima su se obratili zamjenik župana Osječko-baranjske županije, Josip Miletić, ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Igor Ružička i voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek, Vlado Jumić.

Nakon pozdravnih riječi, prezentirani su brojni projekti koji su proteklih godina provedeni ili se još uvijek provode na području Regionalnog parka Mura-Drava.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Tatjana Arnold Sabo, prezentirala je provedene aktivnosti projekta LIFE Old Drava, a voditelj bioistraživačke stanice, Vladimir Juhaz, prezentirao je rezultate projekta Riverside u kojem su sudjelovale sve Javne ustanove koje upravljaju Regionalnim parkom Mura-Drava.

Prezentirani su i projekti ostalih javnih ustanova koje upravljaju područjem, ali i oni koje na području Regionalnog parka Mura-Drava provode Hrvatske šume i Hrvatske vode, s posebnim naglaskom na razminiravanju područja u Osječko-baranjskoj županiji.

Područje Regionalnog parka Mura-Drava predstavlja izuzetnu vrijednost na regionalnom i nacionalnom nivou zbog izuzetne bioraznolikosti i kulturne baštine, održivog razvoja, ali i skladnog suživota čovjeka i prirode, zbog čega se i provode brojni projekti zaštite i očuvanja ovog područja. (Foto: JU VPŽ, JU OBŽ)