IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

31.

siječanj 2017.

-Tatjana Arnold Sabo: U Dravskoj priči nam je cilj prezentirati suživot čovjeka i prirode, te ukazati na izuzetnu biološku raznolikost ovog područja

Image

U naselju Noskovci u općini Čađavica u listopadu prošle godine je posjetiteljima svoja vrata otvorio Informativno-edukativni centar – hostel “Dravska priča”. Hostel Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije jedinstven je u nas jer je tematski uređen kao “prirodna baština” i u njemu se može doznati sve o biljnom i životinjskom svijetu naše županije i ovog dijela Hrvatske. 

U naselju Noskovci u općini Čađavica u listopadu prošle godine je posjetiteljima svoja vrata otvorio Informativno-edukativni centar – hostel “Dravska priča”. Hostel Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije jedinstven je u nas jer je tematski uređen kao “prirodna baština” i u njemu se može doznati sve o biljnom i životinjskom svijetu naše županije i ovog dijela Hrvatske. U hostelu će vas dočekati “Ptičja pjevaonica”, “Svijet sova”, “Kutak leptira” i još mnogo toga. Više o tome koji se to sadržaji nude, kao i o budućim planovima doznali smo u razgovoru s ravnateljicom Javne ustanove Tatjanom Arnold Sabo.
Hostel “Dravska priča” nalazi se u sklopu Informativno-edukativnom centru u kojemu je smještena i Područna škola Noskovci. Objekt, koji je bio u derutnom stanju, obnavlja se u fazama od 2012. godine…

– Objekt je obnavljan kroz četiri velika projekta. Sredstvima Svjetske banke uspjeli smo 2012. godine rekonstruirati prizemlje i dvije trećine potkrovlja, koje smo potom našim sredstvima i sredstvima Virovitičko-podravske županije opremili za korištenje. S rekonstrukcijom smo nastavili 2014. godine zahvaljujući sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja, fondova Europske unije i Virovitičko-podravske županije. Tada smo obnovili preostali dio potkrovlja za potrebe smještajnih kapaciteta vezano za školu u prirodi, odnosno budući hostel. Sljedeće godine, 2015., kroz projekt “Tri rijeke = Jedan cilj”, programa IPA CBC HU-HR i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obnovili smo kompletan podrumski dio i djelomično opremili bioistraživačku stanicu. Također, obavili smo i revitalizaciju zaštićenog perivoja koji okružuje objekt i postavili parkovnu infrastrukturu. Naposljetku, u 2016. godini radili smo na opremanju svih tih prostora te na izradi interpretativnih sadržaja unutarnjeg, ali i vanjskog uređenja – rekla je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ Tatjana Arnold Sabo.

U HOSTELU VAS OČEKUJE “SVIJET SOVA”, “PTIČJA PJEVAONICA”, “KUTAK LEPTIRA”…
Svaka prostorija Informativno-edukativnog centra – hostela “Dravska priča” pokušava na jedan zanimljiv i možda neuobičajen način posjetiteljima prezentirati izuzetnu biološku raznolikost ovog područja…
– Svaka prostorija ima jednu temu. Naš dnevni boravak zove se “Svijet sova”, jedan od ureda “Flora Rezervata biosfere”, imamo i “Kutak leptira”, “Ptičju pjevaonicu”… U podrumskom dijelu imamo uređenu suvenirnicu i prostorije posvećene zaštićenim vrstama vodozemaca i gmazova s područja Rezervata biosfere. U velikoj konferencijskoj dvorani nalaze se instalacije koje prezentiraju dravske šume, vile i vilenjaka te izuzetno bogatu tradiciju legendi u područjima uz Muru i Dravu, gdje su ljudi smatrali vile i vilenjake silama prirode. Imamo i instalaciju bare s lopočima koja se nadovezuje na naše vile i vilenjake jer legenda kaže da svaki puta kada lopoč procvjeta iz njega izađe jedan mali vilenjak. Gledali smo da u Dravskoj priči povežemo tradiciju, odnosno suživot čovjeka i rijeke, ali i da prezentiramo izuzetnu biološku raznolikost područja i ukažemo na potrebu da se ona očuva – rekla je Tatjana Arnold Sabo

BOGATI I ZANIMLJIVI SADRŽAJI OVISNO O AFINITETIMA POSJETITELJA
Smještajni kapacitet hostela su 34 kreveta (četiri višekrevetne spavaonice i dvije jednokrevetne sobe). Objekt ima recepciju, dnevni boravak, čajnu kuhinju, kao i druge zajedničke prezentacijske prostore u kojima se organiziraju razni sadržaji za posjetitelje.
– Tu je naša poučna staza o vrstama drveća i grmlja u zaštićenom perivoju, ali i poučna staza Dravi u zagrljaj koja od same zgrade Informativno-edukativnog centra posjetitelje vodi do rijeke Drave. Počeli smo opremati bioistraživačku stanicu tako da se kod nas može obaviti mikroskopiranje, kao i manji pokusi i istraživanja. Nakon provedbe aktivnosti u sklopu projekta Drava Life, koji je trenutno u provedbi, na raspolaganju će biti još mnogo toga. Javna ustanova je pripremila i brojne prezentacije ovisno o afinitetima posjetitelja. Posebno je zanimljiv naš interpretativni program “Ptičja pjevaonica” u sklopu kojeg prezentiramo područje Rezervata biosfere, ali i 15 vrsta ptica s područja naše županije koje su u tom interpretativnom programu prezentirane fotografijama, crtežima, kartama rasprostranjenja i ptičjim pjevom. Razmišljamo i o dodatnim sadržajima u vidu ljetnih i zimskih kampova koji bi bili ponuđeni posjetiteljima – kazala je Tatjana Arnold Sabo.

POKRETAČ AKTIVNOSTI – VRIJEDNOST OVOG PODRUČJA PREPOZNATA I OD STRANE UNESCO-a
Nedavno je odobren i projekt Prekogranični program upravljanja planiranim Rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav. Projekt akronima coop MDD obuhvaća pet zemalja, a Javnoj ustanovi na raspolaganju je 1.350.000 kuna.
– Projekt coop MDD usmjeren je većim dijelom na istraživanja i inventarizaciju biološke raznolikosti Virovitičko-podravske županije s naglaskom na inventarizaciju staništa strogo zaštićene Natura vrste ribe – Crnke. Prema dostupnim podacima 90 posto populacije te ribe živi upravo na području naše županije. Osim inventarizacije staništa crnke provodit ćemo edukativne radionice s ribičima, lokalnim stanovništvom i školskom djecom. Imamo i jedan interesantan zajednički dio projekta s ostalim partnerima koji je vezan za naš hostel “Dravska priča” i provedbu programa škola u prirodi. Riječ je o edukativnim programima, a odvijat će se pod zajedničkim nazivom River schools u svih pet zemalja uključenih u projekt. Pokretač svega toga je vrijednost ovog područja koju je prepoznao i UNESCO. Taj prekogranični Rezervat biosfere je za sada proglašen samo na području Mađarske i Hrvatske, a ideja je da mu se priključe zaštićena Natura područja i u Srbiji, Sloveniji i Austriji. Kada se to dogodi, to područje će biti najveće zaštićeno područje u Europi.

U PLANU REALIZACIJA I NIZA DRUGIH AKTIVNOSTI
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ s aktivnostima će istim tempom nastaviti i u ovoj godini, a sve kako bi se posjetiteljima ponudilo još niz dodatnih sadržaja. Trenutačno je raspisan poziv Održivo korištenje prirodne baštine na koji Javna ustanova planira zajedno s partnerima i uz stručnu pomoć u pripremi projekata Razvojne agencije Vidra prijaviti tri projekta…
– U projektu “Posjetiteljski centar Dravska priča” mi ćemo biti nositelj, a riječ je o interaktivnom multimedijskom postavu Rezervata biosfere koji će biti instaliran u podrumskom dijelu objekta. Planira se i dodatno uređenje i opremanje perivoja, izgradnja zimskog vrta i prilagođavanje objekta osobama s posebnim potrebama kako bi im naši sadržaji bili pristupačniji. Nabavit ćemo i četrdesetak bicikala i kanue koje će naši posjetitelji moći iznajmljivati. Također, planiramo urediti i dvije čestice pored centra tako da bismo imali i tradicijski vrt s još jednom poučnom stazom prilagođenom i za slijepe i slabovidne osobe, dječjim igralištem, voćnjakom starih sorti voćaka, labirintom u obliku sove… (www.icv.hr, Foto: K. Toplak)