IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

21.

ožujak 2017.

-Svjetski dan voda – 22. ožujka

Image

Svjetski dan voda (World Water Day) obilježava se svake godine 22. ožujka. Opća skupština UN je svojom rezolucijom A/RES/47/193 od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda. Ideja se sastoji u tome da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse. 

Svjetski dan voda (World Water Day) obilježava se svake godine 22. ožujka. Opća skupština UN je svojom rezolucijom A/RES/47/193 od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda. Ideja se sastoji u tome da se na taj dan, diljem svijeta, posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Voda je opće nasljedno dobro, čiju vrijednost moraju svi poznavati. Zadatak je svakog da s njom gospodari i da je brižljivo koristi. Naš plavi planet čini 97,5 posto morske vode koju čovjek ne može koristiti, a dostupan je samo jedan posto od ukupne slatke vode, dok je ostatak zaključan u snijegu i ledu na polovima.. Svake godine obilježava se uz drugi moto.

Ove godine obilježava se pod motom OTPADNA VODA.

Svi smo zagađivači kada je riječ o otpadnoj vodi, pri svakoj uporabi vode proizvedemo otpadnu vodu koja otječe u kanalizacijski sustav.

Voda koja prolazi kroz nas i naše domove je na putovanju kroz svoj vodeni ciklus, a reduciranjem i ponovnom uporabom, koliko je to moguće, doprinosimo zaštiti našeg najdragocjenijeg resursa.

Potreba za obradom otpadne vode je rastuća iz godine u godinu, a poražavajuća je činjenica da je otpadna voda sve zagađenija  i  da 80% otpadnih voda koje su neobrađene završe u prirodi .

Jedan dio svjetske populacije ima vrlo dobro uspostavljen sustav pročišćavanja odnosno tretman otpadnih voda i bitno je istaknuti da je primjerice Južna Korea lider u sektoru upravljanja vodama.

Moramo biti svjesni da odgovarajuće prikupljanje otpadnih voda i tretman te sigurna uporaba i odlaganje,  vode do značajnih dobrobiti za naš okoliš u kojem živimo, a ponajviše za zdravlje.

STANJE U HRVATSKOJ – problemi

Količina pitke vode u Hrvatskoj još uvijek je na zadovoljavajućoj razini. Naime, po dostupnosti i bogatstvu izvora vode Hrvatska je visokopozicionirana i na europskoj i na svjetskoj razini. Živimo u zabludi da će nas kiše spasiti od nestašice vode ,što nije istina, jer kiša nema veze s povećanjem količine čiste vode.  Zapravo se potrošnjom čiste vode u kućanstvu povećavaju količine zagađene i neupotrebljive otpadne vode.

Procjenjuje se da su gubitci naših sustava oko 46 posto, dok gubitci u EU iznose oko 15 posto! Ukratko, to znači da je svaka druga litra vode iz naših vodovoda – izgubljena.

Voda je izvor života. Bez nje nema života na Zemlji, stoga je važno da je racionalno koristimo i zaštitimo!!!