IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

10.

veljača 2017.

-Šesta godišnjica proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava

Image

Regionalni park Mura-Drava proglašen je Uredbom Vlade RH 10.02.2011.godine kao prvi Regionalni park u Republici Hrvatskoj. Rijeke Mura i Drava su područja izuzetnih prirodnih vrijednosti na regionalnom, nacionalnom i europskom nivou.

Regionalni park Mura-Drava proglašen je Uredbom Vlade RH 10.02.2011.godine kao prvi Regionalni park u Republici Hrvatskoj.

Rijeke Mura i Drava su područja izuzetnih prirodnih vrijednosti na regionalnom, nacionalnom i europskom nivou. Ovi riječni tokovi čine cjelovito područje koje se, osim unutar teritorija Republike Hrvatske, proteže kao prekogranični riječni ekološki sustav u susjednim državama, te u uzvodnim i nizvodnim zemljama slijeva.

Regionalni park je prostrano prirodno ili dijelom kultivirano područje kopna i/ili mora s ekološkim obilježjima međunarodne, nacionalne ili područne važnosti i krajobraznim vrijednostima karakterističnim za područje na kojem se nalazi.

RP Mura-Drava proteže se na 87 680,52 ha kroz 5 hrvatskih županija (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska).

Udio VPŽ u površini RP Mura-Drava je 20,35 %, odnosno 17.801,96 ha, a u sastav parka je ušlo i 5 ranije zaštićenih područja (Križnica, Jelkuš, Širinski otok, Vir i Noskovačka Dubrava). Na području RP u VPŽ nalazi se 7 općina (Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina, Suhopolje, Sopje i Čađavica).

U Regionalnom parku dopuštene su gospodarske i druge djelatnosti i radnje kojima se ne ugrožavaju njegove bitne značajke i uloga.

Način obavljanja gospodarskih djelatnosti i korištenje prirodnih dobara u Regionalnom parku utvrđuje se uvjetima zaštite prirode.

Rijeke Mura i Drava među posljednjim su doprirodnim tokovima nizinskih rijeka u srednjoj Europi, a karakterizira ih visoka razina biološke raznolikosti.

Na širem području rijeke Drave, obitava veliki broj ugroženih i zaštićenih vrsta ptica.

U rijekama Muri i Dravi pronađene su73 vrste riba, a njih 37 su rijetke ili ugrožene na području RH.

Vlažna staništa rijeka pogodna su staništa za brojne vrste gmazova i vodozemaca. Valja istaknuti dva regionalna endema – panonska močvarna žaba i veliki panonski vodenjak.

Regionalni park je i područje rasprostranjenja strogo zaštićene vidre, te jedno od područja na kojem se započelo sa reintrodukcijom dabra, koji je u drugoj polovici 19. stoljeća bio u potpunosti istrijebljen.

Vrlo je značajna i izuzetno bogata fauna vretenaca. Samo na području gornjeg toka rijeke Drave kvalitativni sastav faune vretenaca čini 59,72% od ukupnog broja vrsta vretenaca na području RH.

Područje Regionalnog parka je stanište 20 vrsta strogo zaštićenih ili zaštićenih vrsta leptira, ali i 8 strogo zaštićenih vrsta gljiva.

Među rijetkim i ugroženim biljkama na europskoj razini istiću se sibirska perunika, strelica, vodoljub, te kritično ugrožena vrsta u Hrvatskoj koja raste na sprudovima, kebrač.

Prostor Regionalnog parka obilježava značajna georaznolikost vezana uz raznolikost sedimenata pretežito kvartarne starosti (riječni šljunci, pijesci, eolski sedimenti – les) uz geomorfološke i hidromorfološke procese (npr. oblikovanja sprudova, meandara), nalaze minerala (zlato) i paleontološke nalaze (fosilni sisavci), pojave ugljena, nafte i drugo.

Osobito snažna povezanost ljudi i rijeke dovela je na ovom području do uspostave posebnog načina življenja uz rijeku, s brojnim rekreativnim i tradicionalnim aktivnostima, koje je svakako potrebno sačuvati.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, kao jedna od ustanova koje upravljaju područjem Regionalnog parka Mura-Drava, nastavlja sa provedbom i pripremom brojnih projekata koji će doprinjeti očuvanju izuzetne biološke raznolikosti ovog područja, njegovoj prezentaciji i promociji.