IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

28.

listopad 2020.

-Prezentacija rezultata projekta Posjetiteljski centar Dravska priča

Image

U ponedjeljak 26. listopada 2020. godine, u sklopu projekta Posjetiteljski centar Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode KK.06.1.2.02.0017, održana je prezentacija mjesta provedbe i programa terenske nastave za studente Odjela za biologiju pri Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo predstavila je studentima nove sadržaje Posjetiteljskog centra Dravska priča i 4 trodnevna programa terenske nastave za studente prirodnih znanosti koje je Javna ustanova kroz projekt razvila u suradnji s Odjelom za biologiju kao stručnim suradnikom na projektu.

Prezentacija je održana u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, odnosno putem on-line platforme.

U utorak, 27. listopada 2020. godine, u sklopu obilaska područja LAG-a Marinianis, u Posjetiteljskom Centru Dravska priča organiziran je terenski posjet na temu Održivo gospodarenje okolišem. Radi se o provedbi projekta međuteritorijalne suradnje pod nazivom LAG akademija u okviru Natječaja za provedbu podmjere 19.3. Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a, provedba tipa operacije 19.3.2. Provedba aktivnosti projekta suradnje iz Programa ruralnog razvoja. Nositelj projekta je LAG Terra Liburna, a partneri na projektu su LAG-ovi: Mareta, Marinianis, Zagora, Slavonska ravnica, Podravina, Frankopan te Šumanovci.

Potom su se s novim sadržajima Posjetiteljskog centra i aktivnostima u turističko-edukativnoj ponudi upoznali lokalni i regionalni novinari (Domovina.net, Informativni centar Virovitica, Virovitičko-podravska županija i Glas Slavonije). Nakon što im je ravnateljica Javne ustanove prezentirala rezultate projekta, predstavnicima medija interaktivno su interpretirana zaštićena područja prirode u kojima se Posjetiteljski centar Dravska priča nalazi, kao i kroz prikaz života na Dravi nekad i danas. U prezentacijskoj dvorani su se na strmoj dravskoj obali upoznali s načinom života bregunica, na interaktivnom stolu s hidrodinamičkim procesima rijeke Drave, doznali su što se krije u kapljici vode, upoznali su život u vodi i izvan nje i ušli u dabrovu nastambu. Obilazak postava nastavljen je “plovidbom” rijekama Murom, Dravom i Dunavom, s naglaskom na vrijednost i značaj očuvanja izuzetne biološke raznolikosti ovih zaštićenih područja prirode. Obilazak postava nastavljen je upoznavanjem sa 7 vrsta ptica i njihovim načinom hranjenja, a završio je kod interaktivnog akvarija s upoznavanjem 7 endema dunavskog slijeva (ribe, vodozemci i gmazovi).

Od 14 sati ravnatelji osnovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije imali su priliku sudjelovati u on-line prezentaciji rezultata projekta, s naglaskom na razvijene jednodnevne i višednevne programe Škole u prirodi koje je Javna ustanova razvila u suradnji s osječkim Odjelom za biologiju.

Danas, 28. listopada 2020. godine, održane su još dvije on-line prezentacije. U dopodnevnom terminu sudjelovale su županijske turističke zajednice i turističke agencije koje će turističke sadržaje Posjetiteljskog centra dodati u vlastite ponude i time nastaviti dosad već uspješnu suradnju s Javnom ustanovom.

Poslijepodne je bilo rezervirano za Upravne odjele za obrazovanje i demografiju iz Republike Hrvatske. Osim prezentacije rezultata projekta, osobito su istaknuti obrazovni sadržaji Posjetiteljskog centra – programi Škole u prirodi, terenske nastave za studente prirodnih znanosti te ljetnih i zimskih kampova.