IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

09.

listopad 2020.

-Posjetiteljski centar Dravska priča postao interaktivan i inovativan

Image

Danas su Posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima posjetili župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i ravnateljica Razvojne agencije Virovitičko-podravske županije Vidra Emina Kovač sa suradnicima. Razlog posjeta je prezentacija novouređenog multimedijskog postava u podrumskom dijelu objekta.

Uređenje i opremanje multimedijskog postava je dio projektnih aktivnosti nositelja projekta Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i partnera na projektu – Virovitičko-podravske županije, Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije i Razvojne agencije Vidra, u sklopu  realizacije projekta Posjetiteljski centar  Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode: KK.06.1.2.02.0017, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, poziva Održivo upravljanje prirodnom baštinom.  Projekt je započeo 15. veljače 2016. godine, a završiti će 29. listopada 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 13.176.303,00 kn, uz sufinanciranje od 11.199.858,00 kuna (85%).

Novouređeni multimedijski postav nazočnima je prezentirala ravnateljica Javne ustanove Tatjana Arnold Sabo, odnosno provela ih je kroz interpretaciju zaštićenih područja prirode u kojima se Posjetiteljski centar Dravska priča nalazi u prostoru hodnika, kao i kroz prikaz života na Dravi nekada i danas.

U prezentacijskoj dvorani, posjetitelji su se na strmoj dravskoj obali upoznali sa načinom života bregunica, na interaktivnom stolu sa hidrodinamičkim procesima rijeke Drave, saznali što se to krije u kapljici vode, upoznali život u vodi i izvan nje i ušli u dabrovu nastambu. Obilazak postava nastavljen je „plovidbom“ rijekama Murom, Dravom i Dunavom, pri čemu su se posjetitelji upoznali sa vrijednošću i značajem očuvanja izuzetne biološke raznolikosti ovih zaštićenih područja prirode. Obilazak postava nastavljen je upoznavanjem sa 7 vrsta ptica i njihovim načinom hranjenja na poziciji Tko to tamo mulja?, a završio je kod interaktivnog akvarija sa upoznavanjem 7 endema dunavskog slijeva (ribe, vodozemci i gmazovi).

U osmišljavanju i opremanju ovog multimedijskog postava sudjelovale su brojne tvrtke i pojedinci, a ravnateljica je posebno istaknula projektanticu i art direktoricu projekta multimedije Ivanu Pancirov, APE d.o.o. Zagreb, fotografa Matiju Turkalja, Turkalj Foto Video iz Virovitice i tvrtku koja je opremila postav Audio Video Consulting d.o.o. iz Zagreba.

Posjetiteljski centar Dravska priča otvoriti će se za posjetitelje početkom slijedećeg mjeseca.