IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

29.

rujan 2017.

-Početna konferencija projekta B.I.R.D.S.

Image

U Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić u Virovitici, održana je početna konferencija projekta “B.I.R.D.S. (Border Isn’t Restriction for Developing Skills) koji je odobren u okviru Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020. Vrijednost projekta je 976.891,05 kuna, a sufinanciranje Europske unije iznosi 85 posto, odnosno 830.357,54 kune.

 – U projektu će sudjelovati oko pedeset učenika i na kraju će se izraditi koristan priručnik te saznati više o zaštiti ptice bregunice. Što se tiče naše škole, u okviru projekta nabavit ćemo opremu potrebnu za daljnji razvoj GLOBE programa i sličnih ekoloških školskih projekata. Ujedno, škola će dobiti dizalo koje će omogućiti bolji pristup učenicima s teškoćama u razvoju – rekao je ravnatelj Ivica Tomljanović u ime Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, koja je nositeljica projekta, na svečanosti na kojoj su između ostalih, nazočili i županijska pročelnica za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vesna Šerepac, kao i pročelnik Grada Virovitice za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

Projekt Border Isn’t Restriction for Developing Skills, akronim projekta B.I.R.D.S. , je odobren kroz program Interreg HU-HR.

Nositelj projekta je Osnovna škola Ivana Brlić Mažuranić Virovitica, a partneri su Osnovna škola Deak Ferenc Barcs i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije. Stručnu pomoć prilikom prijave i realizacije projekta osigurala je Razvojna agencija VTA.

Projekt će biti realiziran u periodu 1.09.2017.-30.09.2018. godine, a ukupna vrijednost projekta je 131.771,91 Euro, uz sufinanciranje EU u iznosu od 85 % sredstava.

Projektom se želi prezentirati i promovirati izuzetna biološka raznolikost i vrijednost zaštićenih područja i vrsta uz rijeku Dravu, s naglaskom na zaštitu i očuvanje njamanje europske lastavice, bregunice (Riparia riparia), te educirati najmlađe, ali i sve ostale, o važnosti očuvanja ove Natura 2000 vrste ptica.

Dio projektnih aktivnosti će se provoditi u Informativno edukativnom centru-hostelu Dravska priča naše Javne ustanove (4-dnevni program škole u prirodi) za učenike i nastavnike škola koje sudjeluju u projektu, a dio na rijeci Dravi, na području Značajnih krajobraza Jelkuš i Križnica, koji su dio 1. Regionalnog parka proglašenog u RH Mura-Drava, dio europske ekološke mreže Natura 2000 i prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, pod zaštitom UNESCO-a.

Realizacijom projektnih aktivnosti, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, povećati će pristupačnost objektu Informativno edukativnog centra – hostela Dravska priča, osobama s poteškoćama u kretanju, ugradnjom 2. koso podizne platforme u prizemlju objekta, a nabavom „pametne ploče“ stvoriti će se još bolji uvjeti za provedbu edukativnih programa u prostoru Informativno edukativnog centra Dravska priča.