IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

17.

studeni 2017.

-Održana početna konferencija projekta Tourism 4 All

Image

Obnovom i revitalizacijom Parka u Suhopolju, Dvorac Janković, na kojem trenutno traju radovi obnove i prenamjene u Centra za posjetitelje, zasjat će poput najsjajnije zvijezde, njegova ljepota, bit će vidljiva izdaleka.

 

Obnovom i revitalizacijom Parka u Suhopolju, Dvorac Janković, na kojem trenutno traju radovi obnove i prenamjene u Centra za posjetitelje, zasjat će poput najsjajnije zvijezde, njegova ljepota, bit će vidljiva izdaleka. Naime, projektom Tourism 4 All, obnovit će se park, srušiti bolesna stabla, kao i ona koja prije da se sruše. Posadit će se nova drveća, nasadi, grmlja, posaditi trava i perivoj u Parku u Suhopolju više neće biti „zarastao u šumu“ već će upravo on „otvoriti“ vidike prema Dvorcu Janković.

Sukus je to početne konferencije koja je Tourism 4 All koja je održana u Hotelu Kurija Janković, Heritage hotelu koji s ponosom nosi „4 zvjezdice“. Projekt je to koji je prijavljen u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. INTERREG V-A, ukupne vrijednosti 1.499.714,26 eura za sve projektne partnere od čega je EU doprinos u iznosu od 1.274.757,11 eura.
Virovitičko-podravska županija je nositelj projekta, a partneri su: SEFAG Forest Managment and WOOD Industry Share Co iz Mađarske i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ. Projekt je napisala VIDR-a.
– Revitalizacija parka u Suhopolju uz projekt „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković“ je jedan integrirani program provedbom kojeg će suhopoljski dvorac Janković iduće godine, ponovno zasjati punim sjajem u jedan od najljepših slavonskih dvoraca. Ovime se nastavlja s ulaganjem u turističku infrastrukturu kako u Kapela Dvoru gdje već imamo najljepši mali hotel u kontinentalnoj Hrvatskoj, a Suhopolje će, u budućnosti, obnovom Dvorca Janković i uređenjem Parka postati važna turistička destinacija ovog dijela Hrvatske čime će se u ovom sektoru otvoriti i nova radna mjesta – podcrtao je na početnoj konferenciji Igor Andrović, virovitičko-podravski župan.

Uz Igora Androvića, početnoj konferenciji je između ostalih nazočio i njegov zamjenik Igor Pavković, načelnik Općine Suhopolje Siniša Horvat, Istvána Barkócza iz SEFAG Forest Managment and WOOD Industry Share Co, Tatjana Arnold Sabo, ravnateljicu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, Antonija Bedeniković, predstavnica Zajedničkog tajništva Hrvatska – Mađarska prekogranična suradnja.
– Projekt će trajati 20 mjeseci. Najvažniji dio je revitalizacija parka u Suhopolju. Perivoj u Parku Suhopolje danas više ima izgled šume, a nama je cilj da on bude kao u doba grofa Jankovića. Uredit će se nove staze, izgraditi šetnica, postaviti klupe, ukloniti stara i bolesna stabla koja su prilikom svake oluje bila opasna za vozače automobila i pješake kroz park. Posadit će se nova drveća, nove sadnice. I Dvorac Janković i Park Suhopolje dobit će sliku kao što je ona bila u vrijeme grofa Jankovića – podcrtala je Željka Vuković, zamjenica ravnateljice VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, koja je dodala da se početak radova na parku u Suhopolju očekuje u proljeće.

Površina partnera ovog projekta, SEFAG Forest Managment and WOOD Industry Share Co, prostire se na 8.500 hektara, a prema riječima direktora Istvána Barkócza, ovo šumsko gospodarstvo, koje se nalazi u blizini Kaposvara, počelo je ulagati u turizam. Već imaju hotel s četiri zvjezdice, nekoliko izletišta, a s ovim projektom žele dodatno razvijati turističke sadržaje. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)