IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

10.

listopad 2022.

-Održan XVI. Skup stručnih službi sektora zaštite prirode RH

Image

U mjestu Slano, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, od 5. do 7. listopada 2022. godine održan je XVI. Skup stručnih službi sektora zaštite prirode Republike Hrvatske u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode i Javne ustanove za upravljanje  zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao domaćina ovogodišnjeg Skupa.

Nakon pozdravnih riječi Marijane Miljas Đuračić, ravnateljice Javne ustanove, sudionicima Skupa su se obratili predstavnici lokalne i regionalne samouprave i Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, koji je i otvorio Skup.

U 3 dana Skupa, održane su 24 prezentacije kojima je sudionicima predstavljen kako rad nadležnog ministarstva, tako i pojedinih javnih ustanova – nacionalnih parkova, parkova prirode, županijiskih i lokalnih. Javna ustanova za upravljanje zaštićanim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije predstavila je svoj rad sa 2 prezentacije: 1. dana Skupa prezentaciju Air Force One – primjena dronova u radu JU, održao je Vladimir Juhaz, voditelj bio istraživačke stanice u setu prezentacija koji je moderirala ravnateljica JU Tatjana Arnold Sabo, a 3. dana Skupa prezentacijom Šaptači pticama – aktivnosti JU na zbrinjavanju ozlijeđenih vrsta ptica, koju su održali Tatjana Arnold Sabo i Vladimir Ajhler, čuvar prirode.

U posljepodnevnim satima 1. dana Skupa, održana je i panel diskusija Aktualac na tašte, u kojoj su na pitanja sudionika Skupa odgovarali Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode i Josip Hren, načelnik Sektora za zaštićena područja i ocjenu prihvatljivosti u Upravi za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Poslije podne 2. dana Skupa održan je terenski dio, kojim su domaćini predstavili dio svojih zaštićenih područja, ali i bogatu kulturnu baštinu, kao i gastro i eno ponudu: 1. hrvatski  Herpetološki rezervat Lokve u Majkovima i Posebni rezervat Malostonski zaljev i Malo more, Solanu u Stonu, te muzeje meda i vina, a organizirana je i gastro radionica sa ciljem popularizacije u prehrani Invazivne strane vrste plavi rak.

Sudionici Skupa su imali priliku razmijeniti znanja i iskustva u provedbi aktivnosti i rješavanju problema te uspostaviti nove kontakte za potencijalne buduće suradnje u aktivnostima s glavnim naglaskom na zaštiti i očuvanju zaštićenih prirodnih vrijednosti Republike Hrvatske. (Fotografije: JU VPŽ, JU DNŽ)