IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

21.

svibanj 2023.

-Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH

Image

Kako bi se povećalo razumijevanje i naglasila važnost bioraznolikosti, Ujedinjeni Narodi su 1993. godine proglasili Međunarodni dan bioraznolikosti. Obilježava se svake godine 22. svibnja kao spomen na 22. svibnja 1992, datum usvajanja teksta Konvencije o bioraznolikosti. Republika Hrvatska pridružila se svijetu u nastojanjima očuvanja bioraznolikosti i unaprjeđenja zaštite prirode, pa je tako odlukom Hrvatskog sabora iz 2003. godine, odlučeno da se upravo 22. svibnja obilježava i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Pojam bioraznolikost koristimo kako bismo istaknuli bogatstvo prirodnog svijeta, a odnosi se na raznolikost biljaka, životinja, njihovih staništa te njihovih gena. U interakciji sa fizičkim okolišem, stvaraju se ekosustavi koji podržavaju žive organizme, među njima i čovjeka. Bioraznolikost je od ključne važnosti za brojne ljudske aktivnosti, kao što je proizvodnja hrane koja ne bi bila moguća bez plodnog tla, vode i oprašivača. Biljke procesom fotosinteze proizvode kisik, a polovicu ugljikovog dioksida koji otpuštamo u atmosferu, upijaju prirodni sustavi u tlu i moru te na taj način imaju ogromnu ulogu u usporavanju klimatskih promjena.

Iako su blagodati koje nam bioraznolikost pruža ogromne, ona je nažalost ugrožena na razini cijelog svijeta i to većinom kao rezultat ljudskog djelovanja. Biljke i životinje izumiru ili im je brojnost smanjena do te mjere da je njihov opstanak upitan. Prirodni resursi, u koje spada i iznimna bioraznolikost, ključni su za dugoročni održivi razvoj Republike Hrvatske, zbog čega je potrebno ulagati kontinuirane napore u njezino očuvanje. To nije nužno samo radi opstanka svih vrsta koje ovdje obitavaju, već i radi zdravog okoliša za čovjeka te održivosti hrvatskih gospodarskih grana koje ovise o bioaznolikosti, kao što su poljoprivreda, šumarstvo i turizam. Nestankom biljnih i životinjskih vrsta trajno se umanjuje bioraznolikost i stabilnost, odnosno održivost ekoloških sustava, čije posljedice na kraju osjeća i sam čovjek kao dio sveukupne bioraznolikosti.

Republika Hrvatska je po bioraznolikosti jedna od najbogatijih država Europe. Službeno je zabilježeno oko 40 000 vrsta, a procjenjuje se da ih ima mnogo više. Hrvatska obiluje i brojnim endemima, posebno flore jer je zabilježeno više od 480 endemskih vrsta. Područje Virovitičko-podravske županije također je dom mnogim biljnim i životinjskim vrstama te raznolikim staništima, a dio njezinog bogatstva možete vidjeti u fotogaleriji.