IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

23.

rujan 2019.

-30. obljetnica proglašenja Europskog zelenog pojasa

Image

U petak, 20. rujna 2019. godine, povodom 30. obljetnice proglašenja Zelenog pojasa Europe, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije  u suradnji sa partnerima, organizirala je nacionalnu proslavu za sudionike s lokalne, regionalne i prekogranične razine, koja je održana u Informativno-edukativnom centru – hostelu Dravska priča u Noskovcima, pod nazivom ”Zajedno za Zeleni pojas”.

Cilj proslave bila je promocija Zelenog pojasa Europe i zajedničkog prirodnog nasljeđa duž nekadašnje Željezne zavjese. Provedenim aktivnostima namjera je bila povećati svijest javnosti o Zelenom pojasu Europe kao ekološkoj mreži koja povezuje visoko vrijedne prirodne i kulturne krajolike, poštujući ekonomske, socijalne i kulturne potrebe lokalnih zajednica.

Dobrodošlicu svim posjetiteljima Dravske priče na proslavi 30. obljetnice proglašenja  Zelenog pojasa Europe,  poželjela je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo, te ih upoznala sa programom proslave.

Brojnim posjetiteljima su kroz više prezentacija predstavljeni Zeleni pojas Europe, ali i projekt Dare to Connect,  koji  Javna ustanova sa partnerima iz 11 zemalja provodi na području Zelenog pojasa Europe,  predstavljeni su im sadržaji  Informativno-edukativnog centra – hostela  Dravska priča, obišli su poučnu  stazu Dravi u zagrljaj, vozili se konjskom zapregom, sudjelovali u radionicama izrade razglednica i nakita, bavili se sportovima, kako onim „starim“, tako i biciklizmom. Nakon snimanja „milenijske“ fotografije,  svojim nastupima događaj su uveličala kulturno-umjetnička društva Podravina iz Čađavice i Podravac iz Sopja.

Tokom programa obilježavanja 30. obljetnice Zelenog pojasa Europe, održan je i sajam lokalnih proizvoda na kojem su se predstavili brojni izlagači.

Proslavi 30. obljetnice proglašenja Zelenog pojasa  Europe u Dravskoj priči,  priključio se i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je pozdravio sve prisutne i zaželio im ugodan boravak u Dravskoj priči.

Ovom proslavom,  Republika Hrvatska se priključila obilježavanju 30. godišnjice uspostavljanja Zelenog pojasa Europe u tjednu od 18. do 24. rujna 2019. godine, koji se obilježava u 24 zemlje Europe, članice Asocijacije Green Belt of Europe.