IZBORNIK

Pretražite sadržaj web stranice ili odaberite ponuđene pojmove

14.

kolovoz 2024.

„Bebe rode“ iz Dravske priče odrasle su i danas su puštene na svoj prvi let: Neke migriraju više od 10 tisuća kilometara

Image

U virovitičkoj Dravskoj ulici jučer (utorak) su na svoj prvi let puštene dvije rode iz oporavilišta za bijele rode, u sklopu Posjetiteljskog centra Dravska priča. Rode su se izlegle u svibnju ove godine i nakon nešto više od dva mjeseca, spremne su za svoj prvi let.

– U našem oporavilištu nemali je broj bijelih roda, ponekad i do 25. Treba naglasiti kako ovo nisu ozlijeđene rode, s nama su otkako su se izlegle. Sada smo ih pustili da se priključe svome jatu i odu na migraciju – objašnjava nam Vladimir Juhaz, voditelj bio istraživačke stanice Javne ustanove, istaknuvši kako su ove dvije rode bez većih problema poletjele.

Djelatnici Dravske priče svakodnevno skrbe o bijelim rodama, neovisno o tome je li radni ili neradni dan.

– Ukoliko se radi o nekakvim ozljedama, prvo to saniramo, a potom se brinemo o njima i previjamo ih. Ako postoje određeni prijelomi, rade se fiksacije i odvoze se na operaciju, ukoliko je to potrebno. Ono što je svakodnevno jest briga o njima, davanje vode i hrane – govori Juhaz.

FENOMEN „RODA NA BANDERAMA“

Puštene rode neko će se vrijeme zadržati s jatom koje se nalazi u neposrednoj blizini, a potom kreću na dužu migraciju. Određene rode migriraju i više od 10 tisuća kilometara. Ova „naša populacija“ roda, koja se nalazi istočno od rijeke Labe, većinom migrira uz Dunav, prelazi u Sueski kanal i prati rijeku Nil sve do Supsaharske Afrike, objašnjavaju stručnjaci.

Kada je riječ o rodama koje se zadržavaju na našem području, posebice na rasvjetnim stupovima, voditelj bio istraživačke stanice tvrdi kako su one usko vezane uz život ljudi i postale su svojevrsni dio naše kulture.

– Danas se rode sve više „sele“ s dimnjaka i krovova kuća na rasvjetnu mrežu. Možemo reći da im je to nekako najsigurnije mjesto, iako zbog električnih vodova i nije toliko sigurno. Kroz razne projekte, nastojimo osigurati upravo te vodove kako ne bi dolazilo do elektrokucije i stradanja roda – zaključuje Juhaz.

(www.icv.hr, dj)

  • Puštanje mladih roda u prirodu

  • Puštanje mladih roda u prirodu

  • Puštanje mladih roda u prirodu