Dan planeta Zemlja

  • 21/04/2021

22. travnja ove godine 51. puta će se u svijetu obilježiti Dana planeta Zemlje (Earth Day). Republika Hrvatska se priključila ovakvom načinu obilježavanja 1990. godine.

Zbog ljudskog djelovanja i prekomjernog korištenja prirodnih resursa, neodgovornog zbrinjavanja otpada i tragičnih posljedica koje takvo ponašanje ima za naš okoliš i prirodu, mnoge vrste i njihova staništa danas su ugroženi.

Klimatske promjene imaju sve veći utjecaj na planet Zemlju i sve njegove stanovnike. U Hrvatskoj su, kao i na globalnoj razini, one najjasnije vidljive kao porast temperature zraka i vremenske nepogode koje se sve češće događaju. Klimatske promjene odvijaju se relativno brzo te se brojne biljke i životinje teško prilagođavaju novim uvjetima života, a vremenske nepogode postaju sve razornije.

Moto pod kojim se ove godine obilježava Dan planeta Zemlja je Obnovimo našu Zemlju (Restore Our Earth), a na ovom linku https://youtu.be/BC8DYUWkJro  možete pogledati doprinos djelatnika Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, građana i institucija sa kojima surađujemo, ovogodišnjem obilježavanju Dana planeta Zemlja.

 

Podijelite sadržaj

Virovitica Nature

Skip to content