Projekt Dravska priča – Završna konferencija

  • 29/10/2020

Danas, 29. listopada 2020. godine, uz strogo poštivanje propisanih epidemioloških mjera, svečanom je Završnom konferencijom obilježen kraj pedesetšestomjesečne provedbe projekta Posjetiteljski centar Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode, KK.06.1.2.02.0017, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnim programom Konkurentnost i kohezija, kroz poziv Održivo upravljanje prirodnom baštinom. Projekt Dravska priča započeo je 15. veljače 2016. godine, a završio s današnjim danom. Ukupna vrijednost mu je 13.176.303,00 kn, uz sufinanciranje od 11.199.858,00 kuna (85 %).

Na početku Završne konferencije u Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima uzvanicima se obratila ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo.

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović svojim je govorom stavio točku na „i“ partnerstvu i podršci tijekom cjelokupnog trajanja provedbe projekta, ali je podsjetio i na zaokruživanje slike obnovljenih dvoraca/kurija/ljetnikovaca grofova Drašković, Janković i Pejačević u cijeloj našoj županiji, među kojima je sada i Posjetiteljski centar Dravska priča.

Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, komentirao je pozitivne dojmove u ime struke i iz svojeg vlastitog iskustva predavača na Veleučilištu u Karlovcu s kojim Javna ustanova bilježi višegodišnju uspješnu suradnju. Prisjećajući se svojeg prvog dolaska na terensku nastavu sa studentima u prostor današnjeg Posjetiteljskog centra, retrospektivno se osvrnuo na brojnost sadržaja i kvalitetu ponude koja je sada dostupna na primjeran način povezivanja prakse zaštite prirode s edukativnim programima.

Okupljenima se obratio i Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Nije krio svoje oduševljenje impresivnim rezultatima realiziranog projekta, iako je značajnim dijelom upravo on zaslužan za pokretanje cijele Dravske priče.

Osvrnuvši se na sve provedene aktivnosti projekta Posjetiteljski centar Dravska priča – interaktivan, inovativan i svima pristupačan doživljaj prirode, Tatjana Arnold Sabo gostima je pregledno predstavila sve odrađene radove, nabavljenu opremu, osmišljene programe, izrađene dokumente i pohađane edukacije. Na tom putu Javna ustanova kao nositelj projekta nije bila sama. Najveću zahvalnost iskazala je pomoći i podršci partnera na projektu – Virovitičko-podravskoj županiji, Turističkoj zajednici Virovitičko-podravske županije i Razvojnoj agenciji Vidra. Ružnim temama, poteškoćama i problemima danas nije bilo mjesta. Naglasilo se samo ono dobro, kao primjer profesionalno odrađenog posla i nemjerljive ljudskosti. Kako je rekla ravnateljica Javne ustanove, trud, kreativnost i predanost projektu projektantice i art direktorice projekta multimedije Ivane Pancirov, APE d.o.o. Zagreb, i biologinje, vanjske suradnice za interpretaciju prirode, dr. Biljane Janev Hutinec su nemjerljiv doprinos konačnom izgledu multimedijskog postava. „Top pet“ javnih zahvala ravnateljice Javne ustanove upućeno je fotografu Matiju Turkalju, Turkalj Foto Video iz Virovitice, Hrvoju Runji i tvrtki Ru-Ve iz Svete Nedelje, dobavljačima laboratorijske opreme, Filipu Mrvelju koji je oslikao Posjetiteljski centar Dravska priča i posebno tvrtki Novena d.o.o. iz Zagreba, koja je pružala informatičke usluge i tvrtki koja je opremila multimedijski postav – Audio Video Consulting d.o.o. iz Zagreba.

Među okupljenima je bio i Mirko Rončević, načelnik Općine Čađavica u kojoj je Posjetiteljski centar Dravska priča smješten, kao i predsjednik Skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić. Svojim su dolaskom Završnu konferenciju upriličili i ravnatelji parkova prirode Kopački rit i Papuk, predstavnici Općine Pitomača, Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayer iz Osijeka, Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici iz Virovitice, Udruge osoba s invaliditetom Grada Slatine, Osnovne škole Čađavica, Kreativne udruge Kreda, tvrtke Grafiti Becker iz Virovitice, biciklističkog kluba Bor i predstavnici medija.

Podijelite sadržaj
Skip to content