8. godišnjica proglašenja prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav pod zaštitom UNESCO-a

  • 11/07/2020

11. srpnja 2012. godine na 24. sjednici međunarodnog koordinacijskog vijeća UNESCO-ovog programa Čovjek i biosfera u Parizu, prostor uz rijeke Muru, Dravu i Dunav proglašen je prekograničnim Rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav. Rezervat se prostire na ukupno 631.460,00 ha na području Republike Hrvatske i Mađarske i ovo je 2. rezervat biosfere proglašen u Republici Hrvatskoj. Park prirode Velebit je zbog svojih prirodnih vrijednosti i važnosti očuvanja biološke raznolikosti, 1978. godine uvršten u mrežu svjetskih rezervata biosfere pod zaštitom UNESCO-a.

Pojam ‘rezervat biosfere’ ne znači strogu zaštitu područja, već predstavlja način zajedničkog upravljanja svih dionika prostora takvim područjima. Koncept rezervata biosfere predstavlja okvir za usmjeravanje i jačanje projekata kojima se podiže svijest lokalnog stanovništva o vrijednosti i važnosti očuvanja izuzetne biološke raznolikosti područja, potiće održivi razvoj i zaštita prirode.

Rezervat biosfere može poslužiti i kao pilot područje ili “mjesto učenja” za istraživanja i demonstriranje različitih pristupa u zaštiti prirode i održivom razvoju.

Hrvatsko-mađarski prekogranični Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav uspješno funkcionira već 8 godina i primjer je dobre suradnje dviju država. Kako bi se ostvario cilj, koji je postavljen potpisivanjem  Ministarske deklaracije o pripremi osnivanja pentalateralnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području 5 zemalja 2011. godine u mađarskom gradu Gödöllőu,  na području Republike Srbije je 2017. godine proglašen Rezervat biosfere Bačko Podunavlje, na području Republike Slovenije 2018. godine Rezervat biosfere Mura, a na području Republike Austrije 2019. godine Rezervat biosfere Štajerska Mura, čime su ispunjeni preduvjeti  za zajedničku nominaciju.

Koordinacijski odbori 5 zemalja i predstavnici 4 proglašena rezervata biosfere  tokom 2019. godine izradili su nominacijski obrazac za proglašenje 1. pentalateralnog rezervata biosfere u svijetu, koji su u proljeće 2020. godine potpisali nadležni ministri svih 5 zemalja, nakon čega je nominacijski obrazac postao kompletan. Tokom 2021. godine očekuje se, nadamo se pozitivan odgovor UNESCO-a, i proglašenje 1. pentalateralnog rezervata biosfere u svijetu pod nazivom Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav.

Podijelite sadržaj

Virovitica Nature

Skip to content