Prstenovanje mladih bijelih roda (Cicionia ciconia) u Virovitičko-podravskoj županiji

  • 17/06/2020

Drugu godinu zaredom Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u suradnji s licenciranim prstenovačem ptica Ivanom  Darkom Grlicom i Elektrom Virovitica, provodi prstenovanje mladih bijelih roda. Ove godine prstenovano je 35 mladih roda u 10 gnijezda (Lukač, Gornje Bazje, Veliko Polje, Turanovac, Bušetina, Okrugljača, Pitomača i Kladare).

Rode se prstenuju dok su još mlade i u gnijezdu aluminijskim i plastičnim prstenovima s jedinstvenim kodovima. Sam postupak prstenovanja je kratkotrajan i za ptice ne predstavlja opasnost. Mlade bijele rode za vrijeme prstenovanja najčešće miruju, šćućure se u gnijezdu, a odrasle odlete.

Prstenovanje je jedna od metoda istraživanja biologije, ekologije, selidbe, uspješnosti gniježđenja i demografije ptica općenito. Prstenovanje u svakoj zemlji organiziraju prstenovačke centrale koje su ujedinjene u europski prstenovački savez – EURING (European Union for Bird Ringing). Nalaz ptica s prstenom, odnosno jedinstveni kod s prstena i lokaciju, možete dojaviti Javnoj ustanovi, koja će obavijestiti Zavod za ornitologiju, koji prikuplja i analizira podatke.

Podijelite sadržaj

Virovitica Nature

Skip to content