Svjetski dan zaštite okoliša 5. lipnja

  • 05/06/2020

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se u više od 140 zemalja u spomen na 5. lipnja 1972. godine kada je u Stockholmu održana Konferencija Ujedinjenih naroda na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda. Obilježavanjem Dana zaštite okoliša diljem svijeta potiče se svijest o okolišu te se nastoji potaknuti što veći broj ljudi da shvate svoju ulogu u zaštiti okoliša. Ovogodišnji Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod motom „Vrijeme je za prirodu“, kojim se želi istaknuti važnost očuvanja biološke raznolikosti za očuvanje okoliša i opstanak planeta Zemlja.

Zaštita okoliša koja ostaje samo na papiru u obliku pravilnika i zakona ne donosi rezultate, prirodna bogatstava bez kojih ne možemo svakim danom se smanjuju.

Svatko od nas može svojim svakodnevnim aktivnostima i promjenom ponašanja doprinijeti očuvanju prirode i okoliša – vožnja biciklom umjeto automobilom, kompostiranje i recikliranje otpada, izbjegavanje korištenja plastičnih vrećica, racionalna proizvodnja i potrošnja hrane,… u konačnici neće pozitivno utjecati samo na očuvanje prirode i okoliša, već i našeg zdravlja.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša je da se ukaže na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite prirode i okoliša i usmjeravanju društva ka održivom razvoju.

Danas je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u suradnji sa Razvojnom agencijom VIDRA u sklopu projekta EDIC Virovitica obilježila Svjetski dan zaštite okoliša.

Podijelite sadržaj

Virovitica Nature

Skip to content