Dan planeta Zemlje

  • 21/04/2020

22. travnja ove godine obilježava se 50. obljetnica Dana planeta Zemlje (Earth Day). Prvo obilježavanje bilo je 1970. godine, kada je 20 milijuna Amerikanaca izašlo na ulice stotina gradova, prosvjedovati protiv ekološkog neznanja i zanemarivanja okoliša. Dan planeta Zemlje bio je jedinstveni odgovor na sve veće neodgovorno ponašanje – izlijevanje nafte, zagađenje zraka, onečišćenje rijeka, jezera i mora, prekomjernu sječu šuma i dr.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje su klimatske aktivnosti koje predstavljaju jedan od najvećih izazova budućnosti čovječanstva. Klimatske promjene imaju sve veći utjecaj na planet Zemlju i sve njegove stanovnike. U Hrvatskoj su, kao i na globalnoj razini, najjasnije vidljiveao porast temperature zraka i vremenske nepogode koje se sve češće događaju. Promjene temperature odvijaju se brzo te se brojne biljke i životinje teško prilagođavaju novim uvjetima života, a vremenske nepogode postaju sve razornije. I zdravlje ljudi je pogođeno klimatskim promjenama, a posebno ljeti tijekom duljih razdoblja s upozorenjima na opasnost od toplinskih valova. Sve češće oluje i poplave, toplinski valovi i suše, posljedica su klimatskih promjena koje izazivaju ogromne štete gospodarstvu. Najviše pogađaju poljoprivredu, šumarstvo, energetiku i turizam, a izravno utječu na kvalitetu života svih nas.

Svaka osoba ima zadatak skrbiti o našem Plavom planetu i odgovorna je za svoje ponašanje, a malim svakodnevnim djelima i savjesnim postupanjem svatko od nas postaje čuvar Zemlje. Selektivno odlaganje otpada na za to predviđena mjesta omogućuje recikliranje i ponovnu uporabu kroz nove proizvode. Uz sadnju biljaka i odgovornu potrošnju neobnovljivih izvora energije, to je mali doprinos svakoga od nas u borbi za očuvanje planeta Zemlje kakvog danas poznajemo.

O važnosti pravilne skrbi o našemu planetu znaju predškolci virovitičkog Dječjeg vrtića Cvrčak. Skupina Limači sa svojim je odgajateljicama i ravnateljicom Vrtića odmah prihvatila poziv za izradu likovnih radova povodom virtualnog obilježavanja Dana planeta Zemlje (https://www.earthday.org/earth-day-2020). Vrijedna i kreativna djeca pokazala su zavidnu svijest o zaštiti prirode i poželjnom ponašanju čovjeka, a svoje su ideje uspjeli izvrsno izraziti nizom dojmljivih crteža, poruka, slikopriča, maketa i modela. Kako Limači vide Zemlju i život na njoj – pogledajte u fotogaleriji.

 

Podijelite sadržaj

Virovitica Nature