Projekt DaRe to Connect: Edukativna radionica povodom Svjetskog dana močvarnih staništa

  • 05/02/2020

Jučer, 4. veljače 2020. godine, povodom Svjetskog dana vlažnih (močvarnih) staništa, a u sklopu provedbe projekta „Podrška ekološkoj povezanosti Dunavske regije povezivanjem područja Natura 2000 duž Zelenog pojasa”, akronim: DaRe to Connect, održana je radionica s učenicima od 1. do 4. razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje te područnih škola iz Dugog Sela Lukačkog, Velikog Polja, Terezinog Polja i Turanovca u pratnji učiteljica Vlaste Brcković i Daniele Jovanović te učenica šestog razreda Gabriele Mijatović i Marije Pinc. Kroz tematski uređene prostorije Informativno edukativnog centra – hostela Dravska priča i edukativni program, učenici su saznali više o bioraznolikosti rijeke Drave.

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko–podravske županije, Tatjana Arnold Sabo, predstavila je sudionicima radionice projekt DaRe to Connect i upoznala ih s do sada provedenim aktivnostima u kojima je sudjelovala Javna ustanova. DaRe to Connect je projekt čije se aktivnosti provode u  području rijeke Drave koja je dio Europskog Zelenog pojasa.

Iako već upoznati s brojnim biljnim i životinjskim vrstama, učenici su imali priliku više naučiti o tome što nam govori sama prisutnost određenih vrsta u prirodi. Važnost poplavnih šuma, meandara, rukavaca te vlažnih livada predstavila je Tatjana Lesić, viša stručna suradnica za zaštićene dijelove prirode.  Osim toga, na učenicima razumljiv način, prezentirane su usluge ekosustava, odnosno usluge koje nam priroda besplatno pruža.

U drugom dijelu radionice učenici su izrađivali plakate i postere na temu bioraznolikosti močvarnih staništa te su osmislili 10 pravila za očuvanje rijeke Drave koje bi svaki pojedinac trebao poštovati kako bi očuvali rijeku Dravu i za buduće generacije.

U posljednjem dijelu radionice, tajnik Zajednice športskih ribolovnih udruga Virovitičko-podravske županije, Marko Bičanić, predstavio je ulogu ribočuvara i upoznao učenike s karakteristikama najčešćih vrsta riba na području naše županije te najvažnijim pravilima i zakonima kojih se moraju pridržavati svi ribiči. Učenici su pokazali veliko znanje o bioraznolikosti te su aktivno sudjelovali u svim aktivnostima radionice.

Podijelite sadržaj

Virovitica Nature

Skip to content