U Dravskoj priči održan Kamp u prirodi projekta B.I.R.D.S.

  • 23/06/2018

Proteklog tjedna, od 19. do 22. lipnja, u sklopu projekta Border Isn’t Restriction for Developing Skills / Granica nije prepreka za razvoj vještina, akronim B.I.R.D.S., HUHR/1601/4.1.2/004, u Informativno edukativnom centru Dravska priča, održan je Kamp u prirodi za učenike Osnovne škole Ivana Brlić-Mažuranić  Virovitica  i učenike  Osnovne škole Deak Ferenc iz Barcsa, u pratnji njihovih učiteljica i učitelja.

Nakon smještaja, polaznici kampa su se upoznali  sa radom Javne ustanove i sadržajima Dravske priče, saznali nešto o povijesti objekta i njegovoj obnovi, te daljnjim planovima Javne ustanove. U nastavku programa, sudionici kampa su se upoznali sa zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije, a u posljepodnevnim  satima, uz pratnju djelatnika Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, uslijedio je terenski obilazak područja uz rijeku Dravu, biciklističkim stazama na području općina Čađavica i Sopje, uz korištenje biciklističke opreme.

Drugoga dana, nakon prezentacije Uvod u mikroskopiranje, učenici su u bioistraživačkoj stanici imali prilike koristiti mikroskope, stereoskopske lupe, analitičke vage i ostalu opremu te su proučavali uzorke prikupljene u prirodi. Nakon toga, prezentacijom o slatkovodnim ribama, učenici su upoznali brojne vrste riba rijeke Drave. U poslijepodnevim satima, uslijedila je radionica izrade i oslikavanja papirnatih „zmajeva“ koje su učenici puštali na vjetru  i izrada crteža kredom u boji na asfaltu  u perivoju IEC-a Dravska priča.

Trećeg dana kampa, tema su bile ptice. Nakon uvodne prezentacije, dan je nastavljen u Ptičjoj pjevaonici Rezervata biosfere uz kviz, a nakon toga je uslijedio obilazak Oporavilišta za rode. Poslijepodnevni program je započeo prezentacijom Put bijele rode, a nastavljen je obilaskom poučne staze Dravi u zagrljaj uz korištenje opreme za promatranje ptica.  Večernji dio programa bio je posvećen astronomiji, a nakon prezentacije Dravska priča pod zvijezdama, uslijedilo je promatranje zvijezda teleskopima u perivoju IEC-a Dravska priča. Kao i u ostatku Hrvatske, ove večeri se vatreno navijalo za hrvatsku nogometnu reprezentaciju i u Dravskoj priči.

Četvrtog dana organizirana je plovidba  brodom po rijeci Dravi sa polaskom iz mjesta Dravaszabolcs u Mađarskoj, a kamp je završio u poslijepodnevnim satima, oproštajnim piknikom u Informativno edukativnom centru Dravska priča.

Podijelite sadržaj
Skip to content