Predstavljen mrežni virtualni katalog – Slavonija, Baranja, Srijem – vrela europske civilizacije

  • 30/05/2010

Ministar Biškupić predstavio je u Vukovaru mrežni virtualni katalog “Slavonija, Baranja, Srijem – vrela europske civilizacije”, dio istoimenog projekta podijeljenog na izložbeni, izdavački i mrežni u sklopu kojega je od travnja do rujna Ministar Biškupić predstavio je u Vukovaru mrežni virtualni katalog “Slavonija, Baranja, Srijem – vrela europske civilizacije”, dio istoimenog projekta podijeljenog na izložbeni, izdavački i mrežni u sklopu kojega je od travnja do rujna 2009. u Zagrebu bila postavljena izložba posvećena tom području. Nakon izložbe bile su izdane i dvije velike monografije u kojima je valorizirana kulturna, povijesno-arheološka, etnološka, književna i druga baština Slavonije, Baranje i Srijema.
“Virtualnim katalogom napravljen je vrlo važan posao za kulturnu baštinu i kulturu općenito”, ocijenio je ministar Biškupić, dodajući da je riječ o projektu Ministarstva kulture koji je počeo 2007. godine s “Dalmatinskom zagorom”, a nakon “Slavonije, Baranje i Srijema” 2011. godine slijedi “Podravina, Međimurje i Zagorje”.
“Na taj način i ubuduće trebalo bi temeljito obraditi i predstaviti cijelo područje Hrvatske i njenu baštinu”, naglasio je ministar, dodajući kako vjeruje da će cijeli projekt potaknuti javnost da “uđe u muzeje”.
Ravnateljica Uprave u Ministarstvu kulture Branka Šulc rekla je da se u projekt “Slavonija, Baranja, Srijem – vrela europske civilizacije” uključilo 160 stručnih suradnika te sve slavonsko-baranjsko-srijemske baštinske ustanove kulture, crkve i drugi bez čije se pomoći ne bi mogla realizirati reprezentativna izložba. Sam virtualni katalog, dodala je, već je dostupan na e-stranicama Ministarstva kulture.
“Za promociju virtualnog kataloga odabrali smo Vukovar jer je korijen europske civilizacije na Vučedolu”, rekla je Šulc, dodajući da će se virtualni katalog ubuduće stručno nadopunjavati jer bi u protivnom bio mrtvi kapital. Cijeli projekt, kako je istaknula, bit će predstavljen sutra u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu, a zatim i u drugim sredinama.
Ministar Biškupić u Vukovaru je održao za javnost zatvoren sastanak s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem te gradonačelnicima gradova u županiji i ravnateljima ustanova u kulturi. Nakon sastanka ministar je izjavio da je iz proračuna ove godine za vukovarsko-srijemske ustanove u kulturi izdvojeno 6,4 milijuna kuna.
Ministar Biškupić tijekom dana obišao je radove na obnovi dvorca “Eltz” u Vukovaru u kojem je smješten vukovarski muzej, radove na srednjovjekovnoj urbanoj jezgri grada Iloka te radove na izgradnji Arheološkoga parka na Vučedolu.
Riječ je o projektu obnove i revitalizacije kulturne baštine “Vukovar-Vučedol-Ilok” koji financiraju Svjetska banka i Vlada RH s 273 milijuna kuna. Tijekom obilaska ministar Biškupić istaknuo je da bi cijeli projekt trebao biti završen krajem 2011. godine. (www.min-kulture.hr)

Podijelite sadržaj
Skip to content